ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04 YOL TARİFİ AL

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99 YOL TARİFİ AL

AMALGAM İLE IŞINLI DOLGU ARASINDA Kİ FARK

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Birçok diş hastalığın da son zamanlar da diş hekimlerinin en çok tercih ettiği ve genel de çocuklar hariç tüm yaşlar da uygulanan dolgu tedavisi hangi durumlar da uygulanır çeşitleri nelerdir bunlardan bahsedeceğimiz bu yazımız da ayrıca amalgam dolgu ile ışınlı dolgu arasın da ki farklardan da bahsedeceğiz. Öncelik le bahsetmek isteriz ki dolgu nedir?  Dolgu genel olarak çürük nedeni veya herhangi bir müdahale sonucu zarar görmüş olan dişler eski yani ilk görüntüsü kazandırmak amacı ile uygulanan tedavi yöntemidir. Diş hekimleri dolgu yapmadan önce bölgede ki çürükleri temizler ve ayrıca koku yapacak olan bütün maddeleri temizler ve bundan sonra ise dolgu maddeleri bakterilerin gireceği yerler doldurularak dişe eski görünümü geri verilir.
 

Yukarı da bahsettiğimiz dolgu nedir ve nasıl yapılır gibi sorulardan sonra ise dolgu çeşitlerinden ve bunlar arasında ki farklardan biraz bahsedecek olursak. Dolgu türleri iki adettir birincisi amalgam dolgudur. Amalgam dolgular gümüş dolgu olarak adlandırılır. Gümüş bakır cıva ve çinko karışımı ile elde edilir. Bu karışımı genel olarak %45-50 gibi bir kısmını cıva oluşturur ki bu da oluşan karışımın daha fazla dayanıklı olmasını ayrıca daha da uzun ömürlü olmasını sağlar. Çoğunlukla cıva dendiği hemen akla gelen ilk soru olan cıva zararlımı sorusuna da cevap vermek isteriz ki bura da kullanılan cıva kesinlik ile zararlı değildir.  Amalgam dolgu da iki çeşit bulunmaktadır biri gümüş renkte diğeri ise beyaz renktedir.
 

Bir diğer dolgu türü ise ışınlı dolgudur şunu belirtmek isteriz ki son zamanlar da halk arasın da lazer dolgu diye bilinse de bunun gerçek adı ışınlı dolgudur. Amalgam dolgu ile arasında ki farka bakmadan önce şundan bahsedebiliriz. Bu dolgu yöntemi yapılmış olan dolguların ışın yöntemi ile daha da sertleştirilmesi ve ayrıca diş etlerinin ve diş köklerinin ışınlar yardımı ile temizlenmesidir. İkisi arasın da ki fark ise birinde lazer ışıklarının kullanılması ve sertleştirilme ile daha uzun ömürlü olmasıdır. Diğerin de ise hekimlerin bütün  cihazları kullanması ve ikisi arasın da ki maddi olarak fark da göze çarpmaktadır.