ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04 YOL TARİFİ AL

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99 YOL TARİFİ AL

KANAL TEDAVİSİ NEDEN YAPILIR?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Kanal Tedavisi Nedir?

Doğal dişlerin hastalanması sonucunda bu hastalığı gidermek için uygulanan kanal tedavisi hasar gören dişlerinizin korunmasında yardımcı olmaktadır. Genellikle sinir, lef ve kan damarlarını içeren pulpa yumuşak tabakasının hasar görmesi durumunda ölümü gerçekleşir. Pulpa hasarını etkileyen en önemli şey ise kırık diş, çürük diş ve bakteri plakasıdır. Pulpa hasar gördüğü zaman bu hasarı engellemek adına kanal tedavisi yöntemine başvurulur. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile beraber hasar gören tabakaların çekimleri yerine kanal tedavisi yöntemi kullanılmaya başlanmış ve kişilerin sağlığını korumada büyük adımlar atılmaya başlanmıştır. Kanal tedavisi yaptırarak kişilerin diğer dişlerinin sağlığını etkilemesi sorunları ortadan kalkmıştır.

Nedenleri?

Kanal tedavisinin yapılmasına neden olan birçok unsur bulunmaktadır. Özellikle bu unsurların en başında ise gerekli ağız bakımının yapılmaması yer almaktadır. Kişiler yemeklerden sonra ve yatmadan önce dişlerini fırçalamadıkları takdirde ve diş ipi kullanılmadığında biriken bakteri plakları hasara yol açmaktadır. Bu bakteri plaklarının açtığı zararlar bazen diş çürükleri bazen de diş eti iltihapları olarak karşımıza çıkmaktadır. Bakteri plağının dişleri çürütmesi veya diş etlerini hasta etmesi ile de yumuşak bir doku olan pulpa hasar görmeye başlamaktadır. Pulpanın içerisinde bulunan sinirler, kan damarları ve lenf damarlarının zarar görmesini engellemek adına kanal tedavisi için uzman bir diş hekimi ile görüşülmeli ve pulpanın hasarı bu tedavi ile yapılmalıdır.


Nasıl Önlenir?

Pulpa hasarını önlemek isteyen kişiler özellikle ağız ve diş sağlığına oldukça önem vermeli ve bununla beraber ağız bakımlarını tam olarak yerine getirmelidir. Aksi halde hasar gören pulpa ölmekte ve kanal tedavisi gerekmektedir. Özellikle bu aşamadan önce de diş ipi kullanılması gerekmekte ve günde bir kez ağız çalkalama suları kullanılmalıdır.

Tedavi Süreci

Hastanın tedavide acı çekmemesi için dişe lokal anestezi yapılmaktadır. Diş çürümüşse eğer diş özüne kadar dokunun çıkarılması gerçekleştirilir ve temizleme işlemi yapılır. Bu aşamadan sonra ise ypılan geçici dolgu denen madde ile dişin üzerinin kapatılmasıdır. İltihap olmadığı gözlemlendiğinde ise kök ucu kontrol edilir. Son aşama olarak da özel bir madde olan diş dolgusu ile köke kadar doldurulma işlemi yapılır ve porselen veya kuron ile kaplanır.