ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04 YOL TARİFİ AL

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99 YOL TARİFİ AL

HASTALARDA OLUŞAN AĞIZ KOKUSUNUN KAYNAĞI NEDİR?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Ağız Kokusu Nedir?

Ağız kokusu çağımızın çözülemeyen sorunlarından biri olarak nitelendirebilir. Tam olarak hastalık statüsünde nitelendirilemeyen ve bulaşıcı olmayan ağız kokusu hem bunu taşıyan için hem de çevredekiler için çok güç bir sorundur. Günlük hayatta özellikle insanların bir arada bulunduğu toplu taşıma, iş yerleri, okul, ibadethane gibi mekânlarda ağız kokusu büyük bir problem haline gelebilmektedir. Diğer adıyla Halitosis olan ağız kokusunun sosyal sonuçları biyolojik sonuçlarından daha tehlikeli olabilmekte, kişiyi toplumdan uzaklaştırıp kendine güveni olmayan, asosyal bir birey olmaya itebilmektedir.
 

Ağız Kokusunun Sebepleri Nelerdir?

Ağız kokusu konusunda birçok sebep vardır ve bu sebeplerden bazıları ciddi hastalıklara davet çıkarmaktadır. Kişinin öncelikle bu sorununu tanıması, kabullenmesi ve tedavi olması gerekir. Ağız kokusunun nedenlerinden biri açlık anında midede salgılanan koton cisimleridir. Metabolizmanın normal işleyişi sırasında üreyen ve dokular tarafından enerji metaboliti olarak kullanılan bu cismin üretimi uzun süreli açlık, egzersiz gibi durumlarda artmaktadır. Sinüslerde iltihap oluşması, diş ve diş eti hastalıkları, mide ve bağırsak rahatsızlıkları da ağız kokusunu tetikleyen diğer nedenlerdendir.


Ağız Kokusu  Çözümleri

Bu nedenlerden bazıları kişinin kendi gayretiyle etkisiz hale getirilirken, bazı nedenler için kişinin bir tedavi sürecine gitmesi gerekir. Soğan, sarımsak ya da sucuk gibi ağır nefes kokusuna neden olan besinlerin yarattığı ağız kokusu için dil sırtını fırçalamak, sürekli olmamak kaydıyla çinko madde içeren ağız gargaraları kullanmak çözümdür. Dişlerin fırçalanmasına itina göstermek, doktor tavsiyesiyle diş ipi kullanmak, ağızdaki protez ve köprüleri diş doktoruna kontrol ettirmek de ağız kokusuna karşı alınacak tedbirlerdir. Kişinin sabah kalktığında sindirim sisteminde oluşan gazların ağzında bıraktığı koku da karbonatla önlenebilmektedir. Diş hekimleri özellikle karbonatla dişlerin fırçalanmasını tavsiye eder.

Kişi yaşadığı ağız kokusu sorununu birçok yöntemle etkisiz hale getirebilir ya da kalıcı olmasa da uzun süreli çözümler bulabilir. Bunlar her bireyin yapabileceği, maddiyat olarak da bir yükümlülük arz etmeyen yöntemlerdir. Sakız çiğnemek, sigara kesinlikle içmemek, lokmaları iyi çiğnemek, tarçın kullanmak, bol su içmek, şeker tüketimini azaltmak ve son olarak burun tıkalı olarak uyumamak ağız kokusunu engeller, ortadan kaldırır.