ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04 YOL TARİFİ AL

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99 YOL TARİFİ AL

PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ (PROTEZ UYGULAMALARI)

Dişlerinizi birçok sebepten ötürü kaybedebilirsiniz. Çürüme, dış etkenlerden dolayı oluşan kazalar sonucu yaralanma, genetik etkenler, dişlerinize gereken hijyeni ve bakımı uygulamamak gibi ağız sağlığı sorunlarına yol açacak durumlarda diş kaybı kaçınılmazdır. Bunun çözümü için protez uygulamalarına ihtiyaç duyabilirsiniz. Aklınıza takılan sorulardan biri proteze rahatça alışıp alışamayacağınız. Ağız içine uygulanan protezler, vücuda takılan diğer protez uygulamalarının aksine daha rahat alışıp kullanabileceğiniz protezlerdir. Ancak İhtiyaç duyduğunuz kaybedilmiş bölgeye estetik ve fonksiyon açısından en yakın protezler yapılmış olsa da çene ekleminizin, yanaklarınızın, dudaklarınızın, dilin ve beyninizin proteze alışması için belli bir süre geçmesi gerekir. Diş hekiminizle yapacağınız görüşmeler, bu sürece alışmanızı ve daha rahat atlatmanızı sağlayabilir. Protez uygulamaları size eksiklik duyduğunuz ya da kaybettiğiniz fonksiyonları geri kazandırmaya yönelik etkili bir tedavi şeklidir.

Estetik olarak kaybettiğiniz güveni ve morali geri kazanma açısında da önemli bir uygulama şeklidir. Protezler çeşitli kollara ayrılmaktadır. Çok eski yıllardan beri uygulanan hareketli ve bölümlü protezler bunlardan biridir. Dişlerde ve çenelerde kret denilen, diş olmayan alanlardan destek alınarak, ağızda kullanılan protezlerdir. Destek dokuların ve dişlerin yapısına göre bu tarz protezlerin ağzınızdaki stabilitesi değişiklik arz ederler. Ağızda hiç diş yoksa tam protezler dişlerden destek alamaz. Alt çenedeki protezin ağız içinde hareketsiz hale gelmesiyle kas tonunun artmasıyla zamanla kaslar proteze alışır. Hekiminiz hareketli protez uygulamasını tercih ettiyse, dişlerden ilave destekler alınarak stabil protezler elde etmek mümkündür. Kısa sürede yapılabilmeleri ve ekonomik yönden hesaplı olmaları gibi sebeplerden size avantaj sağlayabilirler. Ancak bazı dezavantajları da vardır. Dişleriniz aşınarak çürüyebilir, dişe etki eden kuvvetler destek dokularının yıkımına sebebiyet verebilir. Kemik yıkımının tespiti halinde gece çıkartılması gerekebilir. Protez çeşitlerinden bir diğeri de, porselen laminate veneer tipidir. Bu uygulama istenilen, boy, form ve renkte özel olarak hazırlanan porselen tabaka dişin ön yüzüne yapıştırılır. İlk muayenede dişlerden ölçü alınır ve bunun sonrasında dişin ön yüzünden ortalamada 0,5 mm bir kesim yapılır. Bu ölçüden model alınıp laboratuarda yapılan 3 boyutlu model üstünde çalışmalar yapıldıktan sonra sizin onayınız neticesinde hazırlanmış laminalar dişlerinize yapıştırılarak işlem biter. Bu tip uygulama ön diş kırıklarınızda, lekelenme veya renk farklılıklarında, pozisyon farklılıklarında ve dişlerin arasındaki aralıkların düzeltilmesinde uygulanmaktadır.


Bunların dışında bir diğer uygulama tipi de metal destekli porselen kronlardır. Işık geçirgenliği gerçek dişin ışık geçirgenliğine çok yakın olması sebebiyle tercih edilen bir sistemdir. Diş tahribatının çok olduğu durumlarda dişi korumak için bu yönteme başvurulur. Kimyasal ve mekanik olarak dişe tutunan porselenler, diş etine dost olan materyallerdir. Protez uygulamasında uygulanan diğer yöntem ise zirkonyum kuronlardır. Metalinin beyaz oluşu, sertliği ile estetik ve kırılmaya dayanaklı olmasını sağlar. En güncel uygulama şekli ise implantlardır.  İmplant eksik dişin çene kemiğine ameliyatla titanyum vidalar yerleştirilme şeklidir. Oldukça sağlıklı, uzun ömürlü ve en doku dostu olan protez şeklidir. Son olarak estetik açıdan çok önemli ve rahatça gülebilmenizi sağlayan bir yöntemde beyazlatma yöntemidir. Dişler çeşitli nedenlerle renk değiştirebilir. Diş hekimi gözetiminde ilaçlar yardımıyla uygulanan gece uyurken takabileceğiniz plaklar bulunmaktadır. Bu plaklar sizden ölçü alınarak size özel olarak hazırlanır. Dişin beyazlaması sizin diş yapınıza göre değişkenlik gösterebilir. En güncel uygulama şekli ise implantlardır.  İmplant eksik dişin çene kemiğine ameliyatla titanyum vidalar yerleştirilme şeklidir. Oldukça sağlıklı, uzun ömürlü ve en doku dostu olan protez şeklidir.