ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04 YOL TARİFİ AL

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99 YOL TARİFİ AL

PERİODONTOLOJİ (DİŞ ETİ HASTALIKLARI)

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı, Diş Hekimliği Fakültelerinin klinik birimlerinden bir tanesi olup, fakültelerin kliniklerinde tedavi profesör ve doçent öğretim üyeleri gözetiminde uzman diş hekimleri, uzmanlığını yapan diş hekimleri ve stajyer diş hekimleri tarafından yapılmaktadır. Bölümde ayrıca cerrahi operasyonlar için anestezi uzmanı, hemşire ve yardımcı görevliler de bulunmaktadır. Çene-yüz cerrahı olan diş hekimleri, 5 yıllık Diş Hekimliği Fakültesi’ni bitirdikten sonra Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalında en az 4 sene uzmanlık yapmış ve uzmanlık bitirme tezi vermiş diş hekimleridir. Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana bilim Dalı’nda; ağız, yüz ve çene bölgesinde bulunan yanak, damak, dudak veya ağız içi gibi yumuşak ve diş veya kemik gibi sert dokuların doğumsal veya enfeksiyon, travma veya çeşitli patolojik nedenlerle sonradan oluşmuş estetik, işlevsel veya konuşma bozukluğu gibi sorunların tıbbi ve cerrahi tedavisi gerçekleştirilir.

 

Sağlıklı bir diş eti; mat ve açık pembe renkli ve kanaması olmayan sert bir yapıda olmalıdır. Hastalıklı diş eti ise; diş köklerine doğru çekilmiş bir görünümde ve yumuşak bir diş fırçası ile fırçalandığında bile kanama yapabilen, zaman zaman da ağrılara neden olan diş etidir. Diş eti rahatsızlıklarının başlıca sebebi; düzenli ve diş hekimlerinin tavsiye ettiği gibi diş fırçalanmaması durumunda diş yüzeyleri, diş ve diş eti birleşimi ve aralarında biriken, içinde pek çok canlı mikroorganizma bulunan mikrobiyal dental plak birikintileridir. Bu plaklar düzenli olarak diş hekimleri tarafından temizlenmezse, içinde bulunan mikroorganizmalar nedeniyle diş çürükleri ve çeşitli diş eti hastalıklarına yol açarlar. Bunun dışında vücudun başka yerinde oluşan sistemik rahatsızlıklar ve genetik faktörler de diş eti hastalıklarına yol açabilir. Diş eti hastalıkları sinsi ilerleyen hastalıklardandır. Eğer diş etleri sürekli kanıyorsa, şişmişse, diş etleri çekilmişse ve bunun sonucunda dişlerde sallanma veya yer değiştirme varsa, ağızda kötü koku veya tat varsa mutlaka bir periodontoloji uzmanı diş hekimine başvurulması gereklidir.

 

Periodontoloji uzmanı ilk olarak ağız içi muayenesi yapılarak kişiye özel tedavi yöntemi belirlenir. Başlangıç tedavisi, ağız içinde oluşan bakteri, plak ve diş taşlarının özel aletlerle temizlenerek diş ve diş etlerinin rahatlatılmasıdır. Başlangıç tedavisi, ilk evre diş eti iltihaplarında başlı başına bir tedavi yöntemi olabileceği gibi, ileri diş eti rahatsızlıklarında da operasyona hazırlık olarak yapılmalıdır.

 

Periodontal operasyon ise tedavinin ikinci aşamasıdır ve iltihaplı, büyümüş, çekilmiş diş etini, diş ve diş eti arasında bulunan çene kemiklerinin erimesi sebebiyle oluşmuş cepleri ve genel olarak oluşan kemik erimesini tedavi etmek amacıyla lokal anestezi kullanılarak yapılan cerrahi operasyonlardır. Eğer çene kemiğinde yeni kemik oluşturulması gerekiyorsa, kemik tozu veya diş membranı gibi yardımcı bio materyaller de bu operasyonda kullanılabilir. Periodontal operasyonlar, sadece dişi çevreleyen dokular üzerinde yapılan operasyonlardır. Diş etinde meydana gelen rahatsızlıklar eğer diş etlerini diş üzerinde uzatmışsa kesilerek, diş eti kaldırılır ve varsa altındaki iltihaplar temizlenir. Gerekiyorsa diş kökünün bağlı olduğu kemik düzeltilir ve yine gerekiyorsa kemik tozu eklenerek yeni kemik oluşturulur. Operasyon sonrası diş eti kemiği örtecek şekilde dikilir ve iyileşmesi beklenir. Dikişler iyileşme sürecine bağlı olarak 1 veya 2 hafta sonra alınır. Yapılan operasyondan sonra 3 ay ve 6 ay aralarla kontrol yapılmalıdır. Uygulanan tedavi sonrasında diş etlerinin iyileşmesi, diş çekilmesi ve diş kaybının durması, eğer kemik tozu kullanılmışsa yeni kemiğin dişi tutacak şekilde oluşmuş olması gereklidir. Böylece doğal dişler, uzun seneler boyunca ağızda kalarak fonksiyonlarını yerine getirebilirler. Eğer önceki rahatsızlık diş etlerini çok çekerek dişleri uzatmışsa, yapılan tedavi bu dişlerin uzunluğunu kapatamaz, ancak diş etlerinin çok daha sağlam olmasını ve dişlerin artık sallanmamasını sağlar. Eğer diş kökünü tutan kemik miktarı tedavi edilemeyecek azlıkta ise, diş çekimi uygulamak kaçınılmaz olur. Bu noktaya gelmeden periodontoloji tedavisi yapılmalıdır.

 

Periodontal operasyonun başarısını azaltan faktörler; diyabet, aşırı alkol tüketimi, sigara, bazı ruhsal bozukluklar, kan hastalıkları, immün sistem bozuklukları, kortizon kullanımı ve radyasyon tedavisidir. Tedavi 3 hafta ile 6 ay arasında değişebilir.