ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04 YOL TARİFİ AL

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99 YOL TARİFİ AL

ENDODONTİ (KANAL TEDAVİSİ)

İnsanların diş tedavisinde korktukları işlemlerden birisi hiç şüphesiz kanal tedavisidir. Endodonti (Kanal Tedavisi) işlemi canlılığını tamamen yitirmiş dişlerde 2 seans sürerken canlılığını hala koruyan dişlerde ise 1 seans sürmektedir.

Dişin Anatomisi

Dişin ağızda görünmeyip kemiğin içinde kalan kısmına kök, ağızda görünen kısmına ise kuron denir. Dişin ağızda görünen kısmına (kuron) yani ağzınızın içinde gözle görülebilen kısma ise mine adı verilir. Sement tabası ise diş eti altında kalan ve kemikle çevrili kökün üzerini kaplar. Sement ve mine tabakalarının altında yer alan dentin tabakasının içinde sinir uçları bulunur. Dentin tabakasının alt kısmında bulunan diş pulpasının dişlerinizin gelişimdeki önemi büyüktür. Özellikle dişlerde çürüme meydana geldiğinde ağrısal sorunları size iletir.

 

Diş Pulpası’nda İltihaplanma Nasıl Oluşur?

Bakteriler her insanın ağızlarının içerisinde bulunur. Bu durumun sebebi dişlerin iyi fırçalanmamasından da kaynaklanmaktadır. Kötü durumlar meydana gelmediği sürece ağız boşluğunuzda yer edinen bakteriler sizlere zarar vermez. Tükettiğiniz birden fazla çeşitli besinler ile birleşen bakteriler ağız boşluğunuzda aitlerin oluşmasına neden olur. Eğer diş doktorunuza danışıp yardım almazsanız ağzınızda oluşan asitler zaman geçtikçe diş minesine zarar verir ve diş çürümesi ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Çünkü minede görülen çürüme yakın zamanda tedavi edilmezse mine tabakasının alt kısmında yer alan dentin tabakasına geçer. Dentin tabakası da kısa sürede tedavi edilmediği taktirde mikroplar pulpaya doğru hareket eder. Pulpa sizlere ağrı yolu ile uyarabilir. Ancak bu durum önemsenmeyip doktora başvurulmazsa mikroorganizmalar pulpaya da ciddi zararlar vererek iltihaplanmalara sebep olur. Dişinize büyük bir darbe aldığınızda da pulpada iltihap oluşabilir. Dişinize aldığınız darbe sonucunda dişinizin köküne giden damar ve sinirlerde kopma meydana gelebilir.

 

Dişinizin Enfekte Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Yemek yerken ya da bir şey içerken dişinizde hissettiğiniz ağrı, sızlama ya da dişlerinizde oluşan ani ren değişimleri diş iltihabının habercisidir. Ayrıca dişleriniz de şişme de meydana gelebilir. Bu durumlarda diş doktorunuza danışarak tedavi olmanız sağlığınız açısından gereklidir. Eskiden diş iltihaplanmalarında başvurulan tedavi yöntemi dişin çekilmesiydi. Bu tedavi yöntemi artık eskide kalarak dişinizin tıpkı sağlıklı anındaki gibi görünmesini kanal tedavi işlemi yaptırarak sağlıyorsunuz.

 

Kanal Tedavisi İşleminin Aşamaları

- Diş röntgeni çekilerek sorunlu dişin saptanması

- Eğer diş canlı ise hastaya lokal anestezi yapılarak dişin çevre dokulardaki duyarlılık yok edilir.

- Dişin dentin ile mine tabakalarında meydana gelen çürükler titizlikle temizlenerek diş pulpasına ulaşılacak bir boşluk oluşturulur.

- Dişe rubber dam takılır ve dişiniz izole edilir.

- Tedavi için elektronik aletler kullanılır. Böylelikle işlemin ne kadar süreceği çekilen diş röntgeni ile anlamaya çalışılır.

- Kök kanalı içinde enfeksiyon oluşan dentin tabakası döner alet mekanizmaları ile mikroplardan temizlenerek mikroorganizmalar yok edilir.

- Diş doktorunuz kanal tedavi işlemine başlayacağı sırada eğer dişiniz canlılığını kaybetmiş bir durumdaysa kök kanalı içine bir kanal antiseptiği yerleştirilir. Bir süre beledikten sonra diş doktorunuza tekrar gelerek kök kanları dondurulur.

- Diş doktorunuz kanal tedavi işlemini bitirdiğinde enfeksiyonun yeniden ortaya çıkmaması için dişinizin çevre dokularında bir hasar var mı ona bakar ve varsa da onarmaya çalışır. Özellikle canlılığını kaybetmeyen dişlere kanal tedavisi yapıldığında birkaç gün dişinizde ağrılar meydana gelebilir. Bu durum son derece normaldir. Günümüzde kanal tedavilerde elde edilen başarı oranı %90’lara ulaşmıştır.