PEDODONTİ (ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİ)

Pedodonti veya Pediatrik Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı, Diş Hekimliği Fakültelerinin klinik birimlerinden bir tanesi olup, fakültelerin kliniklerinde tedavi; profesör ve doçent öğretim üyeleri gözetiminde uzman diş hekimleri, uzmanlığını yapan diş hekimleri ve stajyer diş hekimleri tarafından yapılmaktadır. Pedodonti uzmanı olan diş hekimleri ise, 5 yıllık Diş Hekimliği Fakültesi’ni bitirdikten sonra Pediatrik Diş Hekimliği Ana Bilim Dalında en az 4 sene uzmanlık yapmış ve uzmanlık bitirme tezi vermiş olan diş hekimleridir. Pediatrik Diş Hekimliği tedavisinde amaçlanan; doğumdan ergenlik çağı bitene kadar çocuklarda ağız ve diş sağlığının korunması ve gerekli teşhis ve tedavinin yapılmasıdır. Pedodonti çocuk diş hekimliği, diş hekimliğinde yaş ile ilgili ayrı tedavi uygulayan tek ana bilim dalıdır ve eğitimleri süresinde çocuk psikolojisi, anatomi ve gelişim ile ilgili dersler de aldıklarından, bir nevi çocuk doktoru gibi görev yaparlar. 

Çocuklarda diş kaybı süt dişleri döneminde de yaşanabilir. Bunun nedeni biberon çürükleri veya sürekli yalancı meme emmekten kaynaklanabilir. Bunun yanı sıra annenin ağzında çürük varsa, annenin memeyi ağzına alıp vermesi ile çocuğa da çürük oluşturan bakteri bulaşabilir. Ayrıca süt dişlerinden kalıcı diş dönemine geçişte pek çok sorunla karşılaşılabilir. Yeni doğan döneminden başlayıp 18 yaşı bitene kadar çocuğunuzun ağız içi yumuşak doku ve her türlü diş sorunlarının çözümü ile pedodonti çocuk diş hekimi ilgilenecektir. Süt dişi çıkmamış çocuklarda diş hekimi kontrolü daha çok çene yapısı ve ileride karşılaşılacak sorunlar ile ilgili olurken, süt dişleri çıktıktan sonra daha çok diş sağlığı ile ilgilidir. Bu yaş aralığındaki çocuklarda süt dişlerinde ve kalıcı dişlerde oluşan diş çürüklerinin tedavisi, ortodonti tedavisi öncesinde veya gömülü dişlerde diş çekimi, koruyucu ortodonti tedavisi, dişlerde travma sonucu meydana gelen kırıklar, diş bakteri plağı ve diş taşı temizlikleri, ağız ve diş sağlığı eğitimi, florid uygulamaları, dişleri çok çabuk çürüyen çocuklarda diş yüzeyinin çürük koruyucu malzemelerle kaplanması ve diş sürme bozukluklarının tedavisi çocuk diş hekiminin görev alanıdır. Ayrıca erken diş çekimlerinde oluşan boşlukların diğer dişlerin dizilimine ve çene yapısına zarar vermemesi için çeşitli protez ve aparat uygulamalarını da pedodontist diş hekimi gerçekleştirir.

Bunun dışında bazı immün sistem bozuklukları ve sistemik hastalıklar,

çocuklarda diş eksilmeleri veya hiç dişlerin olmadığı durumlar yaratabilir. Bu durumda çocuk protezi uygulaması yapılmalıdır. Ancak çocuk diş protezleri, yetişkin protezlerinden farklılık gösterir. Çünkü çocukların beslenmeleri, aktif hayatları ve psikolojileri dikkate alınarak protez uygulaması yapılmalıdır. Özellikle gelişme çağındaki çocuklarda, beslenme sebebiyle gelişimin etkilenmemesi için çocuklara özel protezler, pediatrik diş hekimi tarafından hazırlanır. Ebeveynler açısından dikkat edilmesi gereken, bu protezlerin çocuğun yaşı ile birlikte değişen çene ölçüsüne göre sürekli yeniden düzenlenmesi gerektiğidir. Bu nedenle de çocuk protezlerinin çocukların anatomik yapısını da çok iyi bilen pediatrik diş hekimleri tarafından yapılması önem taşır.

 

Koordinasyon problemi çeken, hiperaktif, aşırı endişeli veya engelli çocukların diş tedavileri ve diş operasyonları genel anestezi altında yapılabilir. Bu durumda pediatrik diş hekimine bir anestezi uzmanı eşlik edecektir. Pediatrik diş hekimlerinin muayenehaneleri veya hastanelerin bu bölümle ilgili klinikleri, çocukların korkmadan diş hekimlerine gitmelerini sağlamak için çok daha eğlenceli olacak biçimde, özel olarak dizayn edilmiştir. Dolayısıyla normal bir diş hekiminin çocuğunuza davranışı ile pediatrik diş hekiminin yaklaşımı farklı olacaktır. Ayrıca pedodonti uzmanı diş hekimleri, çürük tedavisi ve diş çekmekten ziyade koruyucu diş tedavisi üzerine uzmanlaşmış kişilerdir. Dolayısıyla çocuğunuzun diş sağlığını korumak için gerekli tüm bilgileri size ve çocuğunuza anlatacak kişilerdir.