ÜMİTKÖY (0312) 235 40 04 YOL TARİFİ AL

ÇUKURAMBAR (0312) 285 44 99 YOL TARİFİ AL

ENGELLİ DİŞ TEDAVİLERİ HANGİ ŞARTLARDA NASIL YAPILIR?

ANA SAYFA > FAYDALI BİLGİLER

Hepimizin bildiği gibi, engelli vatandaşlarımız kendi özel durumlarından dolayı kendi bakımlarıyla ilgilenemeyebilirler. İster zihinsel ister bedensel anlamda olsun bu tür engeller kişisel bakıma engel olabildiği gibi diş bakımına da engel olmaktadır. Bu tür durumlarda dişlerde meydana gelen çürük veya diğer rahatsızlıklar bu bölgede oluşan ağrı ile kendini göstermeye başlamak ta ve artık tedavi gerektirmektedir.

 

Engelli Diş Tedavisi Nedir?

İster çocuk ister yetişkin olsun tüm engellilerde diş tedavisi oldukça önemlidir. Diş hekimlerinin önerilerine göre, engelli vatandaşlarımıza özellikle çocuk yaştan başlamak üzere diş sağlığı ile ilgili özel olarak bilgilendirilmeli bu konuda eğitilmelidirler. Bu şekilde alışkanlık kazanan engelli bireylerimiz oluşabilecek diş rahatsızlıklarını en aza indireceklerdir. Bu engelli bireylerde tedavinin başlangıç aşamasıdır diyebiliriz. Ancak bunun için engelli bireyler bakan anne baba veyahut hasta bakıcının bu konuda bilinçli olması gerekir. Çoğu zaman hastanın özel durumundan dolayı diş ve ağız bakımı geri planda kalabiliyor. Bunun için önce hasta yakınları bilinçlendirmelidir.

Engelli hastaların düzenli olarak diş hekimine gözükmesi de oluşabilecek ağız ve diş problemlerini en aza indirecektir. Söylediğimiz gibi hem bakıcıların bilinçlenmesi hem engelli bireylere düzenli olarak diş fırçalama vb. bakım yapılması ve hem de diş hekime düzenli olarak gidilmesi büyük önem taşıyor.

 

Nasıl Yapılır?

Yukarıda belirttiğimiz işlemleri gerçekleştirsek bile farklı sorunlarda da karşılaşa biliniyor. Örneğin engel derecesi yüksek ağır engelli hastaların tedavi süreçleri normal hastalarınkinden biraz daha farklı olabiliyor. Bu hastaların normal şartlarda tedavisi mümkün olmadığından genel olarak anestezi ile tedavi ediliyorlar. Anestezi ile diş tedavisi bu ağır engelli hastalar için tercih edilen bir yöntem . Bu tedavide öncelikle hasta anestezi uzmanı ve reanimasyon uzmanı tarafından kontrol ve muayene edilerek bir sorun bulunmazsa tedaviye başlanılır. Ameliyathanede genel anestezi ile uyutularak diş hekimleri tek seferde tedaviyi bitirebilmektedir. Sorunsuz bir şekilde tedavi sürecinin bitmesi ile engelli hastalarımızda ağız ve diş sağlıklarına kavuşmuş olmaktadırlar.